Jesień w kuchni – 3 pomysły na słodkie i zdrowe przekąski

Jesień w kuchni - 3 pomysły na słodkie i zdrowe przekąski

Jesień kojarzy się przede wszystkim z kolorowymi liśćmi, powoli opadającymi z drzew. To także coraz krótsze dni i wieczory, podczas których coraz częściej pojawia się ochota na „coś słodkiego”. Warto jednak pamiętać o znajdującej się pod ręką całej palecie zbiorów.


Wraz z zakończeniem lata następuje sezon na infekcje. To właśnie jesienią nasz organizm jest szczególnie narażony na ataki ze strony różnego rodzaju bakterii i wirusów. W tym czasie warto zadbać o wprowadzenie odpowiedniej diety, bogatej w witaminy A i C, a także składniki mineralne (między innymi selen oraz cynk, wpływające na pracę układu odpornościowego). Z wykorzystaniem sezonowych owoców i warzyw można stworzyć na talerzu barwną szatę, przypominającą tę utkaną z liści. Poniżej przedstawiamy przepisy na trzy pyszne, jesienne przekąski.

1) Dyniowa niespodzianka

Dynia jest szczególnym sprzymierzeńcem osób pozostających na diecie odchudzającej – jest niskokaloryczna i beztłuszczowa. Ponadto dzięki zawartym w niej witaminom (A, B1, B2, C, PP) oraz składnikom mineralnym idealnie wpisuje się w jesienny jadłospis. W przepisach występuje pod wieloma postaciami. Poniżej receptura pysznego deseru waniliowego z dynią i gruszką – również dla osób na diecie redukcyjnej.

Składniki:

  • szklanka mleka kokosowego
  • soczysta gruszka
  • ¾ szklanki musu z dyni
  • laska wanilii
  • 6-8 suszonych daktyli
  • 2 łyżki kaszy manny

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy mleko kokosowe. Dodajemy do niego ziarenka wanilii, mus z dyni. Gruszkę ścieramy na tarce. Daktyle siekamy. Dołączamy do pozostałych składników. Całość podgrzewamy, a następnie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Do uzyskanego kremu dodajemy kaszę mannę. Całość gotujemy.

2) Pyszny jogurt z nasionami chia i granatem

Owoce granatu to silne przeciwutleniacze. Jak większość owoców sezonowych, zawierają witaminę C, choć w niewielkiej ilości. Zaobserwowano również nietypowe działanie tego owocu na ludzki mózg – zwiększa wydolność pamięci. Poniżej pyszny deser z wykorzystaniem granatu oraz nasion chia. Cukier został w nim zastąpiony przez naturalny słodzik – stevię.

Składniki:

  • 180g jogurtu naturalnego (najlepiej 0% tłuszczu)
  • 1 łyżeczka stevii
  • 2 łyżeczki nasion chia
  • 1 mały owoc granatu

Przygotowanie:

Deser najlepiej zacząć przygotowywać wieczorem. Do naczynia przelewamy jogurt. Dodajemy nasiona chia i dokładnie mieszamy. Odkładamy całość na około 30 minut. Ponownie mieszamy i zabezpieczamy folią spożywczą. Jogurt z nasionami odkładamy na całą noc do lodówki. Rano dodajemy stevię. Całość dokładnie mieszamy. Przygotowujemy pestki granatu. Wykładamy je na dno naczynia (około połowę pestek). Delikatnie wylewamy na nie jogurt. Całość dekorujemy pozostałymi pestkami granatu.

3) Żurawinowe łakomstwo

Żurawina ma znacznie więcej witaminy C niż wymieniony powyżej granat. Ponadto zawiera poliantocyjanidy, zaliczane do jednych z najsilniejszych antyoksydantów. Posiada liczne właściwości prozdrowotne, między innymi: zmniejsza ryzyko zawałów, obniża poziom cholesterolu we krwi oraz chroni przed zapaleniem żołądka. Poniżej przedstawiamy przepis na znakomite ciasto z jej wykorzystaniem. Łakoć również dla osób na diecie!

Składniki:

  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 1/2 szklanki owoców żurawiny
  • 1/3 szklanki posiekanych migdałów
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 2 łyżki masła orzechowego (100% orzechów)
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Ciasto: Banany obieramy, a następnie rozgniatamy widelcem. Do miski z bananami dodajemy masło orzechowe. Całość mieszamy. Dodajemy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Całość miksujemy przy użyciu blendera. Dodajemy mleko migdałowe i dalej blendujemy. Na koniec do masy dodajemy posiekane migdały, wiórki kokosowe i żurawinę. Całość mieszamy. Ciasto przelewamy do blaszki (25×12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°C. Wkładamy ciasto na 30 minut.

Polewa: Mleko kokosowe podgrzewamy w rondelku. Mieszamy je z wanilią oraz syropem klonowym. Polewę rozlewamy po wierzchu wystudzonego ciasta.

Na diecie również można jeść pysznie, a przede wszystkim zdrowo. Zamiast sięgać po tłuste zapychacze, spróbuj naszych jesiennych przekąsek. Niech twoja kuchnia również wypełni się pięknymi barwami.

zdrofit_blog_800x525_170424

Istota posiłku potreningowego

Zostaw Komentarz