Krem z pietruszki z pietruszkowym pesto

Krem z pietruszki z pietruszkowym pesto

Krem z pietruszki z pietruszkowym pesto

Korzeń pietruszki – królowa nudy czy królowa smaku polskiej kuchni? Korzeń pietruszki, często niedoceniany wcale nie musi być nudny. Szczególnie wiosną, kiedy możemy kupić młode, jędrne i pachnące korzenie. Pietruszka zwykle ma marginalną rolę w całym bukiecie warzyw wykorzystywanych do gotowania tradycyjnych potraw z całego świata.

W dzisiejszym przepisie pietruszka będzie jednak główną bohaterką i to ona nada potrawie konsystencje, smak i aromat.

Składniki:

Zupa: 

  • olej sezamowy
  • 90dkg korzenia pietruszki
  • 1 litr wody przegotowanej (najlepiej z filtra lub mineralnej)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 60ml śmietanki 30%
  • sok z połowy cytryny
  • świeżo zmielone nasiona kolendry
  • świeżo zmielone  nasiona kopru włoskiego
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • szczypta soli

Pesto:

  • oliwa z oliwek ekstra viring
  • 80dkg pomidorów suszonych
  • 3 pęczki natki pietruszki
  • 2 łyżki świeżo prażonych nasion sezamu
  • 2 łyżki blanszowanych migdałów bez skórki
  • płatki chilli – jeśli lubisz ostre potrawy

Sposób przygotowania kremu:

  • W garnku rozgrzej olej sezamowy (nie za mocno), dodaj pokrojoną w grubą kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek. Zeszklij.
  • Dodaj pokrojoną w kostkę (dowolnej grubości) pietruszkę i dokładnie wymieszaj z cebulą i olejem. Podsmaż około 4 minut.
  • Zalej 1 litrem wody. Dodaj szczyptę soli i świeżo zmielone przyprawy. Gotuj do miękkości.
  • Kiedy pietruszka będzie całkiem miękka, blenduj aż uzyskasz gładki krem.
  • Dodaj sok z połowy cytryny oraz śmietanę.
  • Dodaj do smaku sól i świeżo mielony pieprz.

Sposób przygotowania pesto:

  • W wysokim kielichu (łatwiej będzie blendować) zalej pomidory oraz płatki chilli oliwą z oliwek ekstra virign i odstaw na godzinę (możesz użyć suszonych pomiorów w zalewie, ale zrobione w domu będą na pewno lepsze jakościowo).
  • Dodaj umytą i poszatkowaną natkę pietruszki.
  • Na suchej patelni upraż sezam (musi być lekko brązowy, ale nie przypalony, uważaj ponieważ łatwo jest przeoczyć odpowiedni moment).
  • Sezam i migdały wsyp do kielicha i blenduj. Jeśli masa będzie zbyt sucha, pomału dodawaj oliwę i blenduj.

Sposób podania:

Zupę podawaj w kolorowych miseczkach (będzie ładny kontrast między zupą a naczyniem), całość przyozdób pesto oraz gałązką świeżej natki z pietruszki.

SMACZNEGO! 

A jakie jest Wasze ulubione danie z pietruszką? 🙂

Elementarz:

olej sezamowy – obniża zły cholesterol i podwyższa poziom tego dobrego
korzeń pietruszki – przyśpiesza usuwanie toksyn organizmu, wspomaga pracę nerek
pietruszka naciowa – bogata w witaminę A, witaminę C, sole mineralne, żelazo, kwas foliowy oraz beta karoten (oraz wiele innych)
cebula – podnosi odporność organizmu, pomaga w walce ze stanami zapalnymi, antynowotworowa
czosnek – naturalny antybiotyk, podnosi odporność organizmu (no i świetnie smakuje)
kolendra – ułatwia trawienie, obniża poziom cukru we krwi, jest przeciwutleniaczem
koper włoski – poprawia trawienie
chilli – działa rozgrzewająco, przyśpiesza przemianę materii, ułatwia chudnięcie
gałka muszkatołowa – pobudza krążenie krwi i… działa jak afrodyzjak 😉
pieprz czarny – zawiera piperynę, pomaga zwalczać tkankę tłuszczową, wspomaga układ trawienny
suszone pomidory – są bogate w likopen oraz witaminę C
sezam – jeden z najlepszych naturalnych przeciwutleniaczy, dzięki lecytynie poprawiają zdolności umsłowe
migdały – obniżają poziom cholesterolu, zapobiegają tyciu, są bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe

Zostaw Komentarz