Sałatki nie muszą być nudne!

Sałatki nie muszą być nudne!

Dieta kojarzy się głównie z wyrzeczeniami, a dokładniej listą produktów, z których trzeba zrezygnować. Wiele osób godzinami „walczy” z jadłospisem – każde z dań powinno być smaczne i jednocześnie sprzyjać odchudzaniu. Codzienne jedzenie tej samej sałatki może przyprawiać o mdłości.

Aby dieta okazała się skuteczna, powinna być w miarę możliwości zróżnicowana. Rezygnacja z części produktów, ze względu na ich kaloryczność lub zawartość poszczególnych składników odżywczych, nie oznacza, że jesteśmy skazani na dwa dania, które od tej pory mamy spożywać zamiennie. W trakcie redukcji można jeść nie tylko zdrowo, ale również pysznie. Spożywanie samych sałatek jest nie wskazane. Jeżeli jednak decydujemy się zjeść takową w ramach jednego z posiłków, warto poszukać jej ciekawszej wersji. Danie nie musi być przecież nudne.

Owocowa czy warzywna?

Rodzaj sałatki uzależniony powinien być przede wszystkim od pory dnia, w której zostanie spożyta. W godzinach przedpołudniowych najlepiej sprawdzą się lekkie, owocowe warianty. Zawarte w nich węglowodany wpłyną na poprawę koncentracji oraz pracy mózgu, pomogą się „obudzić”. Sałatki owocowe nie nadają się jednak na podwieczorki i kolacje. Zamiast pomóc w redukcji wagi, mogą przyczynić się wówczas do zwiększenia zawartości tkanki tłuszczowej. Przy przygotowywaniu tego typu sałatek pamiętaj również, aby zwrócić uwagę na liczbę kcal w poszczególnych składnikach. Nie chodzi nam przecież o stworzenie bomby kalorycznej.

Sałatki warzywne idealnie sprawdzą się zarówno w roli samodzielnych posiłków, jak i niewielkiego dodatku do innych dań, np. rybnych. W przeciwieństwie do dań owocowych, czas ich spożycia nie odgrywa aż tak wielkiej roli. Przyjmuje się, że sałatka warzywna powinna mieć stosunkowo niski poziom kaloryczny. Gdy podawana jest jako danie niezależne, jej skład uzupełnia się o produkty białkowe np. mięso lub ryby (tj. tuńczyk, łosoś).

Własne kompozycje smakowe

Przygotowywanie sałatek wymaga od nas przede wszystkim kreatywności. Owszem, można po raz dziesiąty zjeść tradycyjną wersję, składającą się z sałaty, kukurydzy, kawałka pomidora, sera i jakiejś wędliny, jednakże ograniczanie się do tej jednej opcji w pewnym momencie zacznie budzić w nas wyłącznie uczucie zniechęcenia. Dieta, którą podejmujemy (bez względu na to, czy chcemy stracić dodatkowe kg, czy też zbudować masę mięśniową), powinna być dla nas czasem rozwoju, eksperymentów. Czasem warto wprowadzić do znanego dobrze dania nawet niewielkie modyfikacje – już dzięki nim będzie smakowało nieco inaczej i nie znudzi się nam tak szybko. Sukcesem mogą zakończyć się również próby łączenia zupełnie nowych składników. Czasem odmiana jest po prostu potrzebna.

Poniżej przedstawiamy dwie pyszne propozycje sałatek.

Pora na pora (sałatka ok. 224 kcal)

Składniki (1 porcja):

  • 1/2 pora
  • 70 g piersi z kurczaka
  • 1/4 dużego jabłka
  • 1/2 małej pomarańczy
  • 1/4 małej papryki czerwonej
  • 1 1/2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka zmiażdżonych orzechów włoskich
  • Szczypta soli, pieprzu, rozmarynu i tymianku

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka posól, a następnie obsyp ziołami. Odstaw go do lodówki na ok. 25 minut. Po wyjęciu mięso połóż na sitku przystosowanym do gotowania na parze. Do garnka wlej wrzątek. Sitko umieść w garnku. Uważaj, aby nie dotykało wlanej wody. Mięso gotuj pod przykryciem przez ok. 20 minut.

W międzyczasie dokładnie umyj warzywa i owoce. Pora pokrój w plasterki i połóż na sitku. Aby był bardziej miękki, obmyj go wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Umyj, a następnie obierz pomarańczę. Podziel ją na plasterki, a kolejno pokrój na niewielkie kawałki. Obierz ze skórki jabłko, paprykę. Ugotowane mięso z kurczaka pokrój w kostkę. Dołącz do niego pozostałe składniki. Całość wymieszaj. Sałatka smakuje najlepiej po schłodzeniu.

Granatowa mieszanka (ok. 134 kcal)

Składniki (1 porcja):

  • 20 g rukoli
  • 50 g pestek granatu
  • 10 g prażonych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • Świeży korzeń imbiru

Przygotowanie:

Sos: Zetrzyj imbir na tarce. Wymieszaj go z sokiem cytryny i miodem.

Rukolę połącz z ziarenkami granatu i prażonymi orzechami. Całość polej sosem.

Wśród sałatek panuje ogromna różnorodność. Tak naprawdę każdy z nas może stworzyć swoją unikalną kombinację, opartą o ulubione składniki. Nie warto ograniczać się wyłącznie do jednej z możliwości – prędzej czy później się znudzi. Wariacji jest naprawdę wiele. Wystarczy trochę poeksperymentować!

Zostaw Komentarz