W świecie koktajli. 6 smacznych i zdrowych przepisów

Przepisy na zdrowe koktajle

Koktajle stanowią nieodłączny element wielu diet redukcyjnych. Dostarczają do organizmu niezbędne witaminy i makroelementy, a także wspomagają odchudzanie. W zależności od składu mogą zastępować jeden z pięciu posiłków lub być po prostu pysznym dodatkiem.

Koktajle bardzo korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dieta z ich udziałem pozwala na oczyszczenie organizmu z toksyn, a także poprawę jego odporności. Dzięki niskiej wartości energetycznej stają się znakomitą alternatywą dla osób odchudzających się. Niektóre z koktajli oddziaływają na naszą skórę, która staje się jędrna i nawilżona. Pomagają również przy redukcji cellulitu.

Do wyboru, do koloru!

Kolejnym elementem, niewątpliwie wpływającym na ich popularność, jest dowolność komponowania poszczególnych składników. Koktajle możemy tworzyć według własnych upodobań, poprzez mieszanie ulubionych owoców, warzyw, a nawet przypraw. Należy pamiętać jednak o tym, że wówczas nieświadomie można stworzyć bombę kaloryczną. Jeżeli koktajl ma pełnić funkcję deseru, a nie cierpisz na nadmiar kilogramów, nie musisz się tym przejmować (byleby nie narażać się na taką ilość kcal zbyt często). Natomiast gdy koktajl jest składnikiem diety redukcyjnej, lepiej przyjrzeć się bliżej składnikom. Niektóre owoce również mogą tuczyć, dlatego lepiej wykorzystywać ich mniej (nie musisz z nich rezygnować – po prostu zachowaj zdrowy rozsądek).

Poniżej przedstawiamy kilka koktajlowych propozycji. Spróbuj różnych kolorów i wybierz swój ulubiony!

Koktajle warzywne

1. Koktajl buraczkowy (195 kcal)

Składniki:

  • Obrany burak – 100 g;
  • Jeżyny – 50 g;
  • Nasiona chia – 20 g;
  • Sok z pomarańczy – 80 g;
  • Woda – 50 ml.

Sposób przygotowania:

Nasiona chia zalej gorącą wodą. Odstaw na 30 minut. Po tym czasie dodaj resztę składników i zmiksuj.

2. Koktajl marchewkowo-miętowy (164 kcal)

Składniki:

  • Marchewka – 200 g;
  • Świeże liście mięty – 15 g;
  • Miód – jedna łyżka;
  • Mleko – 200 ml.

Sposób przygotowania:

Marchewkę zmiksuj w blenderze. Dodaj miód i mleko. Ponownie zblenduj. Dołącz do koktajlu miętę. Wymieszaj.

3. Koktajl dyniowy (174 kcal)

Składniki:

  • Przecier z dyni – 120 g;
  • Mleko – 300 ml;
  • Miód – jedna łyżka;
  • Wanilia – ½ łyżki;
  • Cynamon – szczypta.

Sposób przygotowania:

Ugotuj miąższ z dyni. Przy pomocy blendera wymieszaj puree z resztą składników.

Koktajle owocowe

1. Koktajl gruszkowo-miętowy (220 kcal)

Składniki:

  • Jogurt naturalny (2% tłuszczu) – 125 g;
  • Gruszka – 200 g;
  • Mięta zielona, świeża – 18 g;
  • Płatki migdałowe – 1 łyżeczka.

Sposób przygotowania:

Zmiksuj wszystkie składniki. Pozostaw na godzinę do schłodzenia.

2. Koktajl z kiwi i melona (170 kcal)

Składniki:

  • Kiwi – 1 sztuka, ok. 90 g;
  • Miód pszczeli – 1 łyżeczka;
  • Melon miodowy (żółty) – 80 g;
  • Woda – 40 ml;
  • Nasiona sezamu – 2 łyżeczki.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę. Pozostaw na godzinę do schłodzenia.

3. Mleko malinowo-migdałowe (238 kcal)

Składniki:

  • Nasiona chia, suszone – 1 łyżka, ok. 10 g;
  • Mleko migdałowe – ¾ szklanki;
  • Mrożone maliny – szklanka, ok. 120 g;
  • Migdały – łyżka, ok. 15 g.

Sposób przygotowania:

Mleko migdałowe zmiksuj z migdałami i malinami. Dosyp nasiona chia i odstaw na godzinę (nasiona chia muszą napęcznieć przed podaniem).

Kiedy pić koktajle?

Koktajle są znakomitym pomysłem na posiłek. Można spożywać je samodzielnie (gdy ich wartość energetyczna wynosi ok. 200-300 kcal) lub jako dodatek do posiłku. Gdy zamiast mleka wykorzystasz do ich przygotowania jogurt naturalny/grecki, twój koktajl będzie gęstszy. Wówczas możesz wykorzystać go jako sos do brązowych makaronów lub ryżu. W takiej postaci znakomicie sprawdzi się jako obiad. Sam natomiast może posłużyć jako drugie śniadanie lub podwieczorek. Pomoże nasycić się. Nie dostarczy również nadmiernych ilości kalorii. Warto pamiętać o tym, aby koktajle owocowe spożywać do południa. Wówczas organizm będzie mógł w pełni wykorzystać ich walory. Koktajle warzywne nie posiadają takich ograniczeń – sprawdzą się zarówno ranem, jak i wieczorem.

Ten typ posiłków stał się podstawą dla wielu rozmaitych diet. Z pewnością nie dopuści do nudy w naszym jadłospisie. Jeżeli chodzi o gamę koktajlów, jest naprawdę szeroka. Możemy je komponować dowolnie. No i co najważniejsze – nie ogranicza nas miejsce ich spożycia. Wystarczy przelać koktajl do bidonu i gotowe. Możemy zabrać przysmak na uczelnię, do szkoły czy pracy. Po prostu – komu w drogę, temu koktajl!

Zostaw Komentarz