Zdrowe i pyszne – przekąski, od których nie przytyjesz

Zdrowe i pyszne przekąski

Podjadanie może być dla niektórych z nas prawdziwą zmorą. W niekontrolowany sposób potrafimy dostarczyć do organizmu nawet o 500-700 kcal za dużo. Najgorsze jest to, że z reguły decydujemy się na słodkie, tłuste przekąski, pozbawione jakichkolwiek wartości odżywczych. Często nawet nie zdajemy sobie sprawy z istnienia ich zdrowych odpowiedników.

Najczęstszą przyczyną nieskuteczności podejmowanych przez nas diet jest właśnie podjadanie. Ograniczenie kaloryczności posiłków nie przyniesie efektów, jeżeli pomiędzy nimi pozwolimy sobie na przysmaki o niemalże identycznej wartości energetycznej. Dlatego tak ważna jest regularność spożywanych pokarmów. Dzięki krótszym odcinkom czasu pomiędzy nimi łatwiej powstrzymać głód i ograniczyć przekąski. To rozwiązanie w zupełności wystarcza na co dzień. Co jednak zrobić, jeżeli przygotowujesz imprezę (gości trzeba przecież czymś poczęstować)? Od czasu do czasu, bez konsekwencji, można pozwolić sobie na małe oszustwo. Jeżeli jednak znasz przepisy na odpowiedniki niezdrowych przekąsek, możesz oczarować zebranych przysmakami, o jakich nawet nie śnili. Co ważniejsze, nie będą one stanowić zagrożenia dla wypracowanych przez ciebie efektów.

Poniżej przedstawiamy pyszne, zdrowe słodkości, które mogą być przydatne przy wszelkiego rodzaju spotkaniach towarzyskich. Pamiętaj, że nadmiar jakichkolwiek przekąsek jest zawsze szkodliwy. Jeżeli „przedobrzysz”, utyjesz nawet od produktów typu fit, dlatego zachowaj rozsądek.

Murzynek w wersji light (kawałek ok 80,55 kcal)

(Blaszka o wymiarach 25 x 35 cm)

Składniki:

  • Mąka orkiszowa – 1,5 szklanki
  • Cukier brązowy – 5 łyżek
  • Jogurt naturalny – ½ szklanki
  • Mus jabłkowy – ¾ szklanki
  • Kakao – 4 łyżki
  • Olej rzepakowy – 2 łyżki
  • Jajka – 2 sztuki
  • Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Sól morska – szczypta

Sposób przygotowania:
Nagrzej piekarnik do 180⁰C. Wszystkie składniki wrzuć do miski. Miksuj je na najwyższych obrotach, do całkowitego połączenia. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej do niej masę. Ciasto piecz przez 40 (w razie potrzeby 45) minut.

Lekki jabłecznik (kawałek ok. 46 kcal)

(Blaszka o wymiarach 23 x 33 cm)

Składniki:

  • Jajka – 3 sztuki
  • Mąka ryżowa – 40 g
  • Jabłka – 4 sztuki
  • Sok z cytryny – 1 łyżka
  • Ksylitol – 2 łyżki
  • Płatki migdałowe – 30 g
  • Proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
  • Cynamon – 1 łyżeczka
  • Sół – szczypta
  • Ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 180⁰C.
  2. Obierz jabłka ze skórki i wytnij środek. Pokrój je na stosunkowo cienkie plasterki, a następnie skrop sokiem z cytryny. Odstaw je na chwilę.
  3. Białka oddziel od żółtek i wlej do miski. Dodaj do nich ksylitol oraz szczyptę soli. Ubij białka na sztywną pianę.
  4. Do miski dołącz mąkę ryżową, proszek do pieczenia, cynamon i ekstrakt waniliowy. Całość wymieszaj.
  5. Dodaj do masy plasterki jabłek i 2/3 płatków migdałowych. Wymieszaj je tak, aby masa przykryła wszystkie składniki.
  6. Wyłóż formę papierem do pieczenia. Wylej na nią ciasto. Posyp je pozostałymi płatkami migdałowymi.
  7. Włóż ciasto do piekarnika. Piecz przez około 25 minut.

Przepyszne fit muffinki (jedna sztuka – 199 kcal)

Składniki (6 sztuk):

  • Banan – 2 sztuki
  • Kakao niskotłuszczowe – 4 łyżki
  • Daktyle – ok. ¾ szklanki
  • Masło orzechowe z orzechów nerkowca – 100 g

Sposób przygotowania:

Nagrzej piekarnik do 180⁰C. Zalej daktyle wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Odcedź je i umieść w misce. Dodaj pozostałe składniki. Całość zblenduj. Uzyskaną masę przełóż do foremek. Piecz babeczki przez 30-35 minut.

Czekoladowe ciasteczka (jedna sztuka – ok. 138 kcal)

Składniki (12 sztuk):

  • Mąka owsiana – ½ szklanki
  • Mąka ryżowa – ½ szklanki
  • Orzechy nerkowca – 60 g
  • Kakao niskotłuszczowe – 4 łyżki
  • Olej kokosowy – ¼ szklanki
  • Płynny miód – ¼ szklanki
  • Ekstrakt waniliowy – 1 łyżka
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Wsyp do miski mąkę. Dodaj proszek do pieczenia, kakao oraz orzechy nerkowca. Całość wymieszaj. W drugim naczyniu połącz roztopiony olej kokosowy z miodem oraz ekstraktem waniliowym. Do miski z suchymi składnikami przelej mokre. Całość wymieszaj przy pomocy miksera.

Nagrzej piekarnik do 170⁰C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto nabieraj łyżką. Wilgotnymi dłońmi formułuj kulki, a następnie układaj na blaszce. Delikatnie spłaszcz ciastka przy pomocy widelca zwilżonego w zimnej wodzie. Piecz je przez około 8-10 minut.

Powyższe przepisy są najlepszym dowodem na to, że zdrowe jedzenie też może być pyszne. Z powodu diety nie musimy rezygnować z naszych ulubionych ciast i ciasteczek. Podobnie na spotkaniach ze znajomymi nie powinniśmy ograniczać się wyłącznie do owoców i warzyw. Ważne jest jednak to, aby tego typu przysmaki nie pojawiały się w naszym jadłospisie zbyt często. Chyba, że są to tzw. zdrowe odpowiedniki. Niektóre z nich, jak np. czekoladowe ciasteczka opisane powyżej, ze względu na swój bogaty skład mogłyby sprawdzić się w roli drugiego śniadania. Kluczową rolę odgrywa tu rozum, wszak w nadmiarze szkodzi wszystko i musisz o tym pamiętać.

zdrofit_blog_800x525_170424

Istota posiłku potreningowego

Zostaw Komentarz